Odborná výuka je zaměřena na technologii, potraviny, výživu, kalkulace, ekonomiku, informační technologie, společenskou výchovu, stolničení, zařízení provozoven. Součástí výuky jsou návštěvy veletrhů a výstav, odborné exkurze do gastronomických provozů, hotelů a potravinářských podniků.
Žáci se účastní odborných soutěží v ČR i zahraničí, prezentují své umění při slavnostních banketech a rautech, účastní se odborných seminářů o moderní gastronomii, zážitkové gastronomii a nejnovějších gastronomických technologiích.
Naše škola spolupracuje s polskou školou Zespół Szkół Nr. 2 im. prof. Tadeusza Katarbińskiego v Dzierżoniowie a slovenskou školou Združená stredná škola obchodu a služieb v Kežmaroku. Obě družební školy jsou zaměřené na gastronomické obory a žáci mají možnost výměny a porovnání poznatků.
Teoretická výuka se střídá s praktickým vyučováním v týdenních cyklech. Odborný výcvik probíhá na provozních pracovištích v Žamberku, Ústí nad Orlicí, České Třebové a v hotelových a restauračních zařízeních s přihlédnutím k trvalému pobytu žáka.
"Kde kdo umí vařit, málokdo je ale kuchař. Vyuč se u nás skutečným odborníkem."
Vyučovací předměty: |
Český jazyk a literatura, anglický a německý jazyk, základy společenských věd, matematika, základy přírodních věd, tělesná výchova, ekonomika, informační technologie, základy přírodních věd, kalkulace, komunikace ve službách, technologie, stolničení, potraviny a výživa, odborný výcvik |
Odborný výcvik: |
Každý druhý týden na pracovištích odborného výcviku v Žamberku, Ústí nad Orlicí, České Třebové a v hotelových a restauračních zařízeních s přihlédnutím k místu trvalého bydliště žáka. |
Ubytování a stravování: |
Domov mládeže při SŠ gastronomické a technické Žamberk ve 2 -3 lůžkových pokojích s kompletním soc. zařízením, celodenní stravování v místě ubytování. |
Žáci mají možnost ubytování v domově mládeže ve 2 až 3 lůžkových pokojích s kompletním sociálním zařízením. Stravování se uskutečňuje v moderně vybavené školní jídelně.
Výběr z profilu absolventa:
- Posuzuje potraviny z hlediska kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování.
- Používá vhodný inventář a ovládá obsluhu technického zařízení ve stravovacích provozech.
- Ovládá přípravu pracoviště na provoz.
- Dodržuje postupy opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování mas jatečných zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb.
- Ovládá techniku skladování a ošetřování potravin a nápojů.
- Zhotovuje běžná i technologicky náročnější jídla teplé a studené kuchyně, teplé a studené moučníky, teplé nápoje.
- Esteticky upravuje jídla a nápoje k podávání.
- Využívá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům.
- Aplikuje zásady správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování.
- Využívá znalosti z oblasti současných trendů v gastronomii.
- Ovládá základy techniky obsluhy, umí přijímat a evidovat objednávky.
- Sestavuje nabídkové lístky dle gastronomických pravidel.
- Navrhne menu pro různé příležitosti.
- Provádí sestavování kalkulací a stanovení ceny pokrmů.
- Dodržuje základy organizace práce své a svých spolupracovníků, umí pracovat samostatně a v týmu.
- Spolupracuje při provádění fyzické i účetní inventury.
- Ovládá základy obchodně podnikatelských činností.
K výučnímu listu žáci získají i Europass - dodatek k osvědčení.
- dokument doplňující osvědčení o středním a středním odborném vzdělání (vysvědčení o závěrečné zkoušce, výuční list, vysvědčení o maturitní zkoušce), který využijete při hledání studia, práce nebo brigády
- vztahuje se na kvalifikaci držitele - je tedy totožný pro všechny osoby se stejným oborem vzdělání a neuvádí se na něm jméno držitele, ale kód a název oboru a adresa školy
- na rozdíl od známek slovně popisuje získané obecné a odborné kompetence a možné profesní uplatnění
- uvádí dosaženou úroveň kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací (EQF), která umožňuje porozumět a porovnat dosaženou kvalifikaci s jiným systémem v Evropě
- je vydáván zdarma v českém a anglickém jazyce