Cukrář
Zakončení studia
Závěrečná zkouška s výučním listem
Získané vzdělání
Střední vzdělání s výučním listem
Předchozí vzdělání:
Základní
Odborná výuka je zaměřena na technologii, cukrářské suroviny, odborné kreslení, ekonomiku, informační technologie, cukrářské stroje a zařízení, výrobu a odbyt. Součástí výuky jsou návštěvy veletrhů a výstav, odborné exkurze do výrobních podniků, velkoobchodů a cukráren. Žáci se účastní odborných soutěží v ČR i zahraničí, prezentují své umění při slavnostních banketech a rautech, účastní se odborných seminářů o moderní gastronomii, zážitkové gastronomii a nejnovějších cukrářských technologiích.
Teoretická výuka se střídá s praktickým vyučováním v týdenních cyklech. Odborný výcvik probíhá na provozním pracovišti v Žamberku, cukrářských výrobnách a prodejnách s přihlédnutím k trvalému pobytu žáka.
"Každý chce mít sladký život. My ti nabízíme sladkou profesi."
Vyučovací předměty: |
Český jazyk a literatura, německý a anglický jazyk, základy společenských věd, základy přírodních věd, matematika, tělesná výchova, informační technologie, ekonomika, suroviny, odborné kreslení,stroje a zařízení, technologie, odborný výcvik. |
Odborný výcvik: |
Každý druhý týden praxe v cukrářských firmách a provozech s přihlédnutím k místu trvalého bydliště žáka. |
Ubytování a stravování: |
Domov mládeže při SŠ gastronomické a technické Žamberk ve 2 -3 lůžkových pokojích s kompletním soc. zařízením, celodenní stravování v místě ubytování. |
Žáci mají možnost ubytování v domově mládeže ve 2 až 3 lůžkových pokojích s kompletním sociálním zařízením. Stravování se uskutečňuje v moderně vybavené školní jídelně.
Výběr z profilu absolventa:
- Přejímá, kontroluje a skladuje suroviny a pomocné materiály a vede jejich evidenci.
- Volí vhodné suroviny, pomocné látky a správný technologický postup.
- Vyrobí těsto, tvaruje a peče korpusy.
- Vyrábí a používá náplně a polevy pro různé druhy výrobků, dohotovuje a esteticky zdobí výrobky.
- Dodržuje zásady osobní hygieny a provádí sanitaci cukrářského provozu.
- Zná problematiku HACCP, nachází příčiny případných závad technologického provozu a samostatně řeší běžné problémy.
- Obsluhuje strojní vybavení a zařízení cukrárny.
- Umí normovat a bude připraven plánovat výrobu.
- Vyrobené zboží uchovává a skladuje, vede operativně-technickou evidenci skladování a expedici cukrářských výrobků.
- Balí, etiketuje a expeduje cukrářské výrobky.
- Vykonává činnost související s prodejem cukrářských výrobků.
- Má odbornou slovní zásobu zahrnující vybavení cukrárny, suroviny, výrobní postupy.
- Snaží se dodržovat odbornou terminologii.
- Zná obsah základních ekonomických pojmů a využívá je, chápe mechanismus trhu, má přehled o hospodaření podniku, vyzná se ve financích a daňové problematice podniku.
- Chápe podstatu a cíle podnikání, má základní vědomosti potřebné pro rozvoj vlastních podnikatelských aktivit.
K výučnímu listu žáci získají i Europass - dodatek k osvědčení.
- dokument doplňující osvědčení o středním a středním odborném vzdělání (vysvědčení o závěrečné zkoušce, výuční list, vysvědčení o maturitní zkoušce), který využijete při hledání studia, práce nebo brigády
- vztahuje se na kvalifikaci držitele - je tedy totožný pro všechny osoby se stejným oborem vzdělání a neuvádí se na něm jméno držitele, ale kód a název oboru a adresa školy
- na rozdíl od známek slovně popisuje získané obecné a odborné kompetence a možné profesní uplatnění
- uvádí dosaženou úroveň kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací (EQF), která umožňuje porozumět a porovnat dosaženou kvalifikaci s jiným systémem v Evropě
- je vydáván zdarma v českém a anglickém jazyce
Zpět na přehled