V pátek 6.10.2023 se žákyně ze Střední školy gastronomické a technické v Žamberku Tereza Nováková zúčastnila gastronomické soutěže Olima Cup v Olomouci. Soutěž je každoročně pořádána asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Soutěž hodnotí kuchařské špičky vybrané z celé České republiky, letos například mistr kuchař Václav Šmerda. Je rozdělena do dvou kategorií, a to junior pro žáky starší sedmnácti let a kategorie kadet ve věku do sedmnácti let. Soutěž se koná přímo na výstavišti Flora Olomouc zároveň i s podzimní výstavou Flora. V pavilonu C je pro soutěžící připraveno studio na vaření i s potřebnými pomůckami a přístroji. Jedná se o celorepublikovou soutěž a může se přihlásit každá gastronomická škola z České republiky.
V letošním roce se v kategorii kadet zúčastnilo soutěže celkem osm žáků různých gastronomických škol. Naše soutěžící z 1. ročníku oboru kuchař Tereza Nováková byla nejmladší ze všech soutěžících, a připravila si pro komisaře, kteří hodnotí soutěž, vepřovou panenku s fáší masa balenou ve schwarzwaldské šunce, šťouchané brambory s máslovou cibulkou, ragú ze šalotky, mrkve, žampionů a baby špenátu a se smetanovou omáčkou.
Tereza byla malinko nervózní, ale při samotném vaření postupovala tak, jak jsme natrénovali před soutěží, a výsledný pokrm se povedl. A povedl se tak, že komisaři hodnotící všechny soutěžící vyhlásili Terezčino jídlo jako nejlepší ze všech soutěžících a umístila se na prvním místě.
Tereza vařila proti vesměs už zkušenějším a starším žákům, a i proto je to velký úspěch. Přejeme Tereze do dalšího studia hodně úspěchů, a i při případných dalších soutěžích, hodně štěstí a mnoho dalších medailí.