Odborná výuka je zaměřena na stolničení, potraviny, výživu, kalkulace, ekonomiku, informační technologie, společenskou výchovu, technologii, vybavení hotelových a restauračních provozů. Součástí výuky jsou návštěvy veletrhů a výstav, odborné exkurze do gastronomických provozů, hotelů a potravinářských podniků.
Žáci se účastní odborných soutěží v ČR i zahraničí, zajišťují obsluhu a servis při slavnostních banketech a rautech, účastní se odborných seminářů o moderní gastronomii, nejnovějších trendech obsluhy, stolování a barmanství.
Naše škola spolupracuje s polskou školou Zespół Szkół Nr. 2 im. prof. Tadeusza Katarbińskiego v Dzierżoniowie a slovenskou školou Združená stredná škola obchodu a služieb v Kežmaroku. Obě družební školy jsou zaměřené na gastronomické obory a žáci mají možnost výměny a porovnání poznatků.
Teoretická výuka se střídá s praktickým vyučováním v týdenních cyklech. Odborný výcvik probíhá na provozních pracovištích v Žamberku, Ústí nad Orlicí, Letohradě a v hotelových a restauračních zařízeních s přihlédnutím k trvalému pobytu žáka.
"Kde kdo umí roznášet, málokdo je ale číšník, servírka. U nás se staneš profesionálem."
Vyučovací předměty: |
Český jazyk a literatura, anglický a německý jazyk, základy společenských věd, matematika, základy přírodních věd, tělesná výchova, ekonomika, informační technologie, kalkulace, komunikace ve službách, technologie, stolničení, zařízení provozoven, potraviny a výživa, odborný výcvik. |
Odborný výcvik: |
Každý druhý týden na provozních pracovištích v Žamberku, Letohradě a Ústí nad Orlicí a v hotelových a restauračních zařízeních s přihlédnutím k místu trvalého bydliště žáka. |
Ubytování a stravování: |
Domov mládeže při SŠ gastronomické a technické Žamberk ve 2 -3 lůžkových pokojích s kompletním soc. zařízením, celodenní stravování v místě ubytování. |
Žáci mají možnost ubytování v domově mládeže ve 2 až 3 lůžkových pokojích s kompletním sociálním zařízením. Stravování se uskutečňuje v moderně vybavené školní jídelně.
Výběr z profilu absolventa:
- Využívá psychologické základy jednání, profesního chování a společenského vystupování.
- Používá různé techniky obsluhy. Přijímá, eviduje a vyřizuje objednávky jídel a nápojů.
- Dodržuje zásady používání inventáře, ovládá obsluhu technického zařízení ve stravovacích provozech.
- Připravuje pracoviště na provoz, zná přípravné práce k podávání pokrmů a nápojů.
- Sestavuje různé druhy slavnostních tabulí.
- Ovládá charakteristiky podávaných jídel a nápojů, umí komunikovat s hostem.
- Využívá zásady estetické úpravy jídel a nápojů při podávání.
- Dodržuje zásady uchování hotových jídel a nápojů.
- Dovede připravit jednoduché pokrmy.
- Ovládá techniku přípravy a dokončování jídel před hostem.
- Připravuje míšené nápoje.
- Sestavuje nabídkové lístky dle gastronomických pravidel a sestavuje menu pro různé příležitosti.
- Dodržuje techniku skladování, ošetřování potravin a nápojů, zjišťování jejich kvality.
- Vede evidenci o pohybu zboží, vyřizování objednávek a vyúčtování.
- Umí sestavit kalkulaci a stanovit cenu u pokrmů a nápojů.
- Zná základy organizace práce své a svých spolupracovníků, umí pracovat samostatně a v týmu.
- Chápe podstatu tržního hospodářství a zná základy obchodně podnikatelských činností.
- Využívá odbornou terminologii typickou pro oblast gastronomie a umí využívat obecné poznatky a pravidla při řešení praktických úkolů.
- Provádí fyzické i účetní inventury.
K výučnímu listu žáci získají i Europass - dodatek k osvědčení.
- dokument doplňující osvědčení o středním a středním odborném vzdělání (vysvědčení o závěrečné zkoušce, výuční list, vysvědčení o maturitní zkoušce), který využijete při hledání studia, práce nebo brigády
- vztahuje se na kvalifikaci držitele - je tedy totožný pro všechny osoby se stejným oborem vzdělání a neuvádí se na něm jméno držitele, ale kód a název oboru a adresa školy
- na rozdíl od známek slovně popisuje získané obecné a odborné kompetence a možné profesní uplatnění
- uvádí dosaženou úroveň kvalifikace podle Evropského rámce kvalifikací (EQF), která umožňuje porozumět a porovnat dosaženou kvalifikaci s jiným systémem v Evropě
- je vydáván zdarma v českém a cizím jazyce (angličtině, němčině, francouzštině)