V sobotu 24. května 2025 se Litomyšl proměnila v centrum chutí, vůní a kulinářského umění. Na litomyšlském náměstí se konaly tradiční gastroslavnosti Magdalény Dobromily Rettigové, na kterých se úspěšně představila i naše Střední škola gastronomická a technická Žamberk, a to jak nabídkou dobrot studentů oborů cukrář a kuchař, které prodávali budoucí prodavači, tak i v tradiční kuchařské soutěži.
Studentky druhého ročníku oboru kuchař – Tereza Nováková a Lenka Vaníčková, v soutěžní přehlídce gastronomických škol připravily čtyři porce slavnostního degustačního menu, jehož hlavní surovinou musela být vepřová panenka. Studentky připravily následující pokrm: Vepřová panenka ve fáši z masa se smetanou a schwarzwaldskou šunkou, masová kroketka s parmazánem a bazalkou, smetanová omáčka, máslové brambory, zelený chřest s parmazánem a citronovou kůrou, bazalkový olej a chips ze schwarzwaldské šunky. Příprava pokrmu se studentkám povedla a zanechala dobrý dojem u porotců i přihlížejících.
Účast na slavnosti byla pro školu nejen příležitostí představit své schopnosti veřejnosti, ale i cennou zkušeností pro studentky, které si mohly vyzkoušet práci v reálném provozu a soutěžním prostředí.
Děkujeme všem, kdo nás přišli podpořit, a těšíme se na další setkání!